UA-145057765-1 Arketyper del 4 – Den prostituerade – EXISTENSIS

Arketyper del 4 – Den prostituerade

Få vill kännas vid att de brukar sälja ut sig själva. Men alla har något område i livet där arketypen Den prostituerade aktiveras. Frågan är bara var och hur du brukar ”prostituera” dig själv för att tjäna på en situation och känna dig trygg?

Arketyper är urbilder för ett mönster av tankar, känslor och impulser som agerar på ett visst sätt och som har ett uppdrag att skydda oss eller hjälpa oss uppnå det vi vill ha i världen. (läs mer om vad arketyper är i del 1). Utöver de personliga arketyperna finns även sådana som driver på skeenden som är på kollektiv och global nivå.

Arketyperna är ett annat, bildligare, sätt att förstå vad som driver oss människor att handla som vi gör än vad teorier om kemiska substanser och psykologiska utvecklingsteorier säger. Att bekanta sig med sina arketyper ger en kunskap som ”sätter” sig på ett tydligare sätt än vetenskapens abstrakta förklaringsmodeller. Arketyper bär på berättelser och genom att se vilka som är aktiva i ditt liv kan det bli tydligare, på ett djupare mer direkt plan, hur du ska utvecklas förbi ett återkommande problem i ditt liv.

Den prostituerade – tilltrons väktare

Den prostituerade hör till den triad av arketyper som alla har. De övriga är Offret och Sabotören (läs mer om Offret här). Den prostituerade är ett beteendemönster som hör tätt samman med vår tilltro till våra egna möjligheter att klara oss här i världen. Den dyker oftast upp när vi känner oss hotade, när det vi är rädda för står på spel, då visar det sig hur mycket vi är villiga att ge avkall på av våra åsikter, vår integritet, samvete, moral, kropp och själ för att vi ska känna trygghet.

Den prostituerade sätter alltså vår tilltro till oss själva – och andra – på prov. Den visar oss vår grad av autenticitet, auktoritet och autonomi. Ju stadigare vi står i de tre a:na desto lägre risk att vi ”säljer oss själva”.

Myter och sagor är fulla av berättelser om karaktärer som säljer sin själ till djävulen. Ett exempel är Lilla Sjöjungfrun som ger bort sin röst för att få ben och kunna gå på land för att vinna sin prins. Den här typen av berättelser handlar alla om den arketyp som kallas den prostituerade.

Det kan vara svårt att få syn på när den här arketypen är aktiv. Men det kan märkas genom att du i samma stund som du säger något känner en besk smak i munnen. Den prostituerades energi följs också ofta åt av en vag olust, eller ångest. Du kan känna en klump i magen. Sammanfattningsvis så känns det i alla fall inte bra att sälja ut sig själv. Arketypen märks alltså oftast av redan när den gjort sitt. Men vi kan bli bättre och bättre på att hejda oss och ta tillbaka det vi just lovat bort. Och till slut kanske vi hinner ändra oss innan vi sagt och gjort något.

Det finns egentligen inget typiskt område som arketypen är aktiv, men relationer, jobbsituationer och i diskussioner, är den ständigt återkommande. Det kan såklart också handla om faktiskt överlevnad och vara en fråga om ekonomi, mat på bordet och fysisk överlevnad.

Den prostituerade är en energi som håller oss fast i gamla mönster, som inte vågar låta oss göra annorlunda. Det är en arketyp som vaktar stenhårt på att inte låta det inre barnet växa upp och inträda i sin fulla autenticitet, auktoritet och autonomi. Den prostituerade får oss att stanna i dåliga förhållanden och på jobb som får oss att må dåligt. Det är också arketypen som gör oss gränslösa, som lämnar ut för mycket av oss själva och som låter andra kränka oss. Den prostituerade är också den som utkräver hundra procents säkerhet, ett löfte om betalning, innan den tar steget fullt ut och gör något utanför sin komfortzon. Självklart är det också arketypen som klamrar sig stenhårt fast vid yttre skönhet som en garant att för att fortfarande bli omtyckt, och som därmed sviker sin kropp som egentligen bara är som den är.

Arketypens energi gör också att du dras till frikostiga löften. Den prostituerade är förblindad av vad som går att tjäna på en situation. När arketypen kan agera i det omedvetna är du ofta ett lätt byte för bedragare och karismatiska men narcissistiska personer. Du är beredd att ge upp din frihet och självständighet i hopp om den karismatiska personens magnetism ska smitta av sig på dig. Den är också den prostituerade som gör att du klamrar dig fast vid hopplösa drömmar, som gör att du blir en spelare och en drömmare. Den prostituerade vill ta genvägar och söker den enklaste vägen. Det kan verka så jobbigt och utsatt att bemyndiga sig själv med kraften att förverkliga saker i ens liv.

Arketypen är besläktad både med Den girige och Den osynliga.

Omvandla arketypen till din grindvakt

Om du bekantar dig med hur arketypen dyker upp i ditt liv kan du omvandla den till en väktare som varnar dig när du är på väg att sälja ut dig själv. Du kan bli bättre på att uppmärksamma när du är på väg att ge dig in i dåliga förhållanden, eller när du är på väg att ta den enkla vägen. Lägg noga märke till olustkänslan som alltid följer i arketypens fotspår. Det är din varningsklocka. Lär känna den och var uppmärksam på den. Dess stora lärdom är kopplad till din självkänsla och självrespekt.

Kom ihåg att den kan dyka upp i stort och i smått. Och även små svek mot dig själv spelar roll. I förlängningen naggar varje sådant steg på din självkänsla. Varje utförsäljning av dig själv spär på en känsla av förljugenhet. 

Imposter syndrome är ett exempel på mönster där den prostituerade är aktiv. Du känner dig som en bluff eftersom du på ett eller annat sätt inte är riktigt uppriktig mot dig själv. Djupt inombord saknar du tilltro till din kapacitet och rätt använt kan den här känslan hjälpa dig att bygga upp den tilltron, eller varna dig för att du faktiskt är inne på fel spår i livet.

I ett försök att undkomma att konfrontera din egen prostituerade kan du projicera arketypen på andra. Utforska om arketypen är aktiv om du triggas av att andra beter sig som barn, eller som våp, helt enkelt när de förminskar sig. Du kan också vara säker på att du håller på att projicera den prostituerade när du reagerar starkt på andras drömmeri eller när du tycker att de är alltför godtrogna. När det händer kan du ta tillfället i akt och leta efter hur arketypen brukar vara aktiv hos dig. Du kan fråga dig på vilket sätt du brukar förminska dig själv eller hur du brukar vara godtrogen.

Foto: Alexander Grey/Unsplash

Lämna ett svar