UA-145057765-1 Arketyper del 5 – Sabotören – EXISTENSIS

Arketyper del 5 – Sabotören

Vi vill alla upptäcka den talang vi har som kan tjäna ett syfte i världen som kan få vårt liv kännas meningsfullt. Men handen på hjärtat, vill du verkligen det? Vågar du axla hela det ansvaret som en sådan framträdande roll innebär? Sabotören är den arketyp som räddar oss när vi försöker genomföra positiva förändringar i våra liv.

Arketyper är urbilder för ett mönster av tankar, känslor och impulser som agerar på ett visst sätt och som har ett uppdrag att skydda oss eller hjälpa oss uppnå det vi vill ha i världen. (läs mer om vad arketyper är i del 1). Utöver de personliga arketyperna finns även sådana som driver på skeenden som är på kollektiv och global nivå.

Arketyperna är ett annat, bildligare, sätt att förstå vad som driver oss människor att handla som vi gör än vad teorier om kemiska substanser och psykologiska utvecklingsteorier säger. Att bekanta sig med sina arketyper ger en kunskap som ”sätter” sig på ett tydligare sätt än vetenskapens abstrakta förklaringsmodeller. Arketyper bär på berättelser och genom att se vilka som är aktiva i ditt liv kan det bli tydligare, på ett djupare mer direkt plan, hur du ska utvecklas förbi ett återkommande problem i ditt liv.

Sabotören – väljandets väktare

Sabotören hör till den triad av arketyper som alla har. De övriga är Offret och Den prostituerade. Triaden utgör grundskyddet för Det sårade barnet. Sabotören är en en inre funktion som övervakar de val du gör. Sabotören träder i kraft om du står inför ett val, eller när du gett dig i kast med en förändring, som på något sätt riskerar att blotta ditt inre autentiska oskuldsfulla barn.

Sabotören förstör dina möjligheter att uppnå din innersta längtan. Den kan hålla dig kvar i ett mönster av misslyckanden, eller status quo. Det är också den kraft som får dig att säga nej till erbjudanden som skulle skapa den utveckling och förändring som du vet att ditt liv behöver. Ytterst handlar det om en rädsla att träda fram som den DU ÄR och ta ansvar för den gåva du har att ge till världen.

För att förstå arketypen gäller det att se välviljan som ligger till grund för den. Någon gång under din uppväxt har talanger eller sätt att vara hos dig själv kodats som negativa. När du agerat på ett visst sätt har omgivningen reagerat negativt. För att du inte ska upprepa misstaget igen finns sabotören där för att se till att du inte släpper fram den ”negativa” egenskapen hos dig själv, eller väljer en bana som bygger på den negativa egenskapen. Sabotören kan därför anta olika skepnader beroende på vad som krävs i stunden.

En vanlig form av sabotör är Prokrastineraren. En annan är Avhopparen eller Den stumme. Men sabotören kan också vara Mobbaren, Spelaren, Missbrukaren eller någon annan mer aktiv karaktär. Sabotörens vägar kan vara subtila och de kan gömma sig i till synes positiva handlingar. Vissa människor har en obotlig Moder Teresa som ständigt får dem att ignorera deras egen vilja. Det kan också vara en Diplomat som alltid tar på sig rollen som fredsmäklare snarare än att vara en aktivist som pekar ut felet som begåtts.

Sabotörens subtila sida kan därför vara en rökridå. Vi kan exempelvis tro att vi har ett problem med att prokrastinera. Men det verkliga problemet är att vi har problem med framgång. Vi räds att lyckas och för att vi då ställer oss i rampljuset. En sådan position är väldigt utsatt. Den som ”tagit sig ton” riskerar att bli kritiserad. Sabotören kan då komma till undsättning när vi är på väg att försätta oss i en sådan situation – och vi väljer soffan istället.

Grundrädslan som lockar fram sabotören är rädslan för förändring. Så även om vi vill ha framgång, erkännande och en framträdande position, vågar vi inte förändra oss och släppa fram det som krävs för att nå dit. Vi vill inte lämna dunklet i hörnet där vi slipper visa oss själv och vad vi förmår. Stiltje är tryggt. Men paradoxalt nog kan även kaos vara tryggt för vissa, och de saboterar alla möjligheter till vila, lugn och ro.

Ge sabotören nya uppgifter

Sabotören kan låta som en svår kraft att tämja. Men den kan övertalas att träda tillbaka genom små, men modiga steg åt det håll dit du längtar.

När det bränns inombords, när rädslan reser sig som en vägg, kom ihåg att bakom den rädslan väntar DU och det du längtar efter. Men för att nå dit behöver du ta ditt sårade barn i handen och leda det igenom väggen av rädsla. Rädslan kan på så vis bli en eld som vägleder dig.

Börja med att iaktta dig själv för att se på inom vilka områden du ofta saboterar för dig själv. Och var brinner rädslans eld som starkast? Skapar du konflikter i relationer så fort de börjar bli för bra? Drar du dig ur jobberbjudanden för att de skrämmer dig? Dras du till kylskåpet fast du vet att du inte mår bra av att äta/dricka det du dras till? Eller undviker du rent av ätandet för att det skyddar dig från att möta obehagliga känslor som kokar under ytan?

Intuitionen är en god vägledare i det här arbetet. Det är den hälsosamma sidan av sabotören. Sabotören är expert på att känna igen ”goda val”. Och du kan ”nyttja” den kraften. Det du ska göra är att hindra den från att stoppa dig i det goda valet. Snarare ska den nya uppgiften för sabotören bli att känna igen det rätta valet och peka ut det åt dig.

Sabotören kan alltså bli din Mentor, Vägvisare eller Skyddsängel beroende på vilken bild du vill ha för din intuition. Övertänkande är Sabotören redskap, och för att komma förbi det hindret, behöver du bekanta dig med hur intuitionens röst känns. Ta dig tid att lyssna inåt, neråt. Intuitionen känns i kroppen. Det är ingen känsla utan en förnimmelse. Övertänkandet är argumentation och resonemang. Intuition är ett ja eller ett nej som uttrycks i en känsla av öppenhet eller stängdhet.

Att kalibrera sabotören och få arketypen att omvandlas till vägvisaren kan ta tid. Men övning ger färdighet. Och med tiden kan den bli en väktare av väljandet och du hinner stoppa dig innan du hunnit ta till soffan eller den form av sabotage som du hittills utövat.

Foto: Bruno/Pixabay

Lämna ett svar