UA-145057765-1 Sufivägen – EXISTENSIS

Sufivägen

Sufism är en mystik tradition som samlar en mångfald av traditioner som på olika sätt försöker nå insikt i den gudomliga verklighetens närvaro och enhet. Utgångspunkten för alla är att inget existerar utom Gud.

De mest kända sufierna i västvärlden är Rumi som kan sägas stå för sufismens poetiska sida och Ibn Arabi som skrivit mer filosofiskt om verklighetens vara.

Sufivägen, eller The Sufi Way som är det engelska namnet, är en en direkt fortsättning av den sufiska tradition som ursprungligen etablerades av Hazrat Inayat Khan (1882-1927) och som sen antagit sin experimentella och öppna form via hans son Fazal Inayat-Khan.

Sufivägen omfamnar och låter sig vägledas av lärare, helgon, profeter och från många mystika traditioner. Den inkluderande andan är en central och uttalad kvalitet av Sufivägen. Sufivägen lutar sig mot icke-dualism, det vill säga alltings enhet, och de betonar hjärtats inneboende självrenande kapacitet. Det finns inga dogmer eller texter som man måste hålla sig till. Inte heller någon bestämd praktik man måste lära sig eller upprätthålla. Snarare pekar Sufivägen outtröttligt om om igen mot den naturliga närvarande vakenhet som alla besitter, men som vi ständigt glömmer bort. Viktigt är också vänskap och gemenskap.

Sufivägen är alltså en ”plats” för de som sprungit sig trötta efter den rätta vägen och som försökt lära sig komplicerade förklaringar, ritualer och koncept och nu bara vill slappna av in i en naturlig inre frid. Sufivägen ser sufismen som en naturlig process som bryter fram närhelst en människas sökande efter sanning och lycka blivit alltför överlastat med bestämda idéer och övertygelser. 

Hazrat Inayat Khan var var en skicklig musiker och initierad sufier från Vadodara, Indien. Han kom till väst 1910 för att genom sin musik och sufismens budskap om kärlek, skönhet och harmoni skapa bättre relationer mellan öst och väst. 1924 besökte Inayat Khan Stockholm och höll ett föredrag om sufismen hos Läkaresällskapet. Därefter bildades ett litet sufisällskap kring Elsa Haglund som översatte flera böcker. Sällskapet upplöstes efter ett antal år.

Inayat Khans menade att det är samma grundbudskap i kärnan av alla religioner och om vi bara kunde se att vi egentligen är en och samma skulle större frid råda. Khan lärde ut att vi behöver kultivera ett ”inre liv” för att ändra även det yttre livet. Kärnan i hans universella sufism sammanfattade han i tio grundtankar som du kan läsa i sin helhet här.

Sufivägen är ett sällskap inriktat på att stötta varandra på vägen mot insikt. De erbjuder både retreater på plats och online. Sufivägens medlemmar är spridda över flera länder i världen. Även om det är möjligt att initieras in i sällskapet är aktiviteterna öppna för alla, oavsett vilken tradition man kommer från, man behöver inte vara medlem och det finns ingen del som är stängd för icke-initierade. Sufivägens ledare idag är Pir Elias Amidon som bor i USA.

Om du har frågor om Sufivägen eller vill ta kontakt kan du använda kontaktformuläret på Sufivägens hemsida. Där kan du även anmäla dig till Sufivägens nyhetsbrev där olika aktiviteter meddelas. Du kan även ta kontakt med mig susanna@existensis.se.